Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Geschiedenis

China Urban Villages
China Urban Villages
Cursuscode: A058

Van nederzetting tot miljoenenmetropool
Het fenomeen ‘nail houses’ is al meermalen in de Nederlandse media voorbijgekomen: woningen waarbij de grond tot aan de erfgrens afgegraven is en waarvan bewoners weigeren te vertrekken. In de media wordt een beeld geschetst dat dit een teken van verzet van de Chinese burgers is. Klopt dit beeld wel? Of ligt hier een andere waarheid aan ten grondslag? China kent al bijna drie decennia een zeer stormachtige urbanisatie. Vele rurale dorpen zijn opgeslokt door de uitdijende steden. Hierdoor is een wereldwijd uniek artefact ontstaan, genaamd: ‘Urban Villages’. Deze voormalige dorpen zijn op een eigen manier geürbaniseerd en zijn zo uniek omdat ze een scherp contrast vormen met de rest van de steden, opereren als een schaduw staat, een levendig straatbeeld kennen, een semi-illegale status hebben, bestaan uit zeer smalle straatjes en kenmerkend zijn voor de verscheidenheid aan gebouwen en inwoners.
Tijdens deze avond gaan we dieper in op de urbanisatie van China en urban villages en zullen we diverse praktijkvoorbeelden aandragen van de Zuid-Chinese megapolis Shenzhen, waar we onderzoek naar dit fenomeen hebben gedaan.
Meer informatie
Woensdag 21 april 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Dhr. I. (Ivo) Schalkwijk
20:00 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
China’s Oude Garde
China’s Oude Garde
Cursuscode: A062

Een andere kijk op seniorenhuisvesting
In het holst van de nacht word ik opgebeld door een Chinese collega: “Mijn oma is ziek. Ik ga voor langere tijd naar huis om te helpen.” “En je werk dan”, vraag ik. “Ik heb al ontslag genomen”, reageert ze.
Chinese en Westerse opvattingen over hoe je omgaat met ouderen in de samenleving verschillen veel van elkaar. Waar we in ons sterk geïndividualiseerde Nederlandse samenleving onze ouderen al sinds geruime tijd ‘wegstoppen’ in bejaardentehuizen, houdt China er een model op na gebaseerd op het Confucianistische concept van ‘filial piety’ (kinderlijke gehoorzaamheid), ofwel: de taak om ouderen te respecteren én verzorgen. Maar is dit concept vandaag de dag nog steeds van toepassing op een land dat in sneltreinvaart verandert? En kunnen Oost en West wellicht leren van elkaars zorg- en huisvestingsmodellen? Bereid je voor op een avond waarin we aan de hand van onderzoeksresultaten, persoonlijke ervaringen en luchtige anekdotes deze en andere vragen over de opkomende oude garde van China beantwoorden.
Meer informatie
Woensdag 28 april 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Dhr. D. (Daan) van Schaik
20:00 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Download Brochures
Compleet                          Muziek                          
    
Klik op de afbeelding om de betreffende brochure op te slaan op uw computer, tablet of telefoon.
 
Met dank aan onze Partners:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Gemeente Gooise Meren: https://gooisemeren.nl/
Gooi TV: https://www.gooitv.nl/
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
RABO Bankhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/
SAS Analytics and Solutions: www.sas.com/nl
Spant!: https://www.spant.org/