Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: A058

China Urban Villages

China Urban Villages
Cursuscode: A058
Van nederzetting tot miljoenenmetropool
Het fenomeen ‘nail houses’ is al meermalen in de Nederlandse media voorbijgekomen: woningen waarbij de grond tot aan de erfgrens afgegraven is en waarvan bewoners weigeren te vertrekken. In de media wordt een beeld geschetst dat dit een teken van verzet van de Chinese burgers is. Klopt dit beeld wel? Of ligt hier een andere waarheid aan ten grondslag? China kent al bijna drie decennia een zeer stormachtige urbanisatie. Vele rurale dorpen zijn opgeslokt door de uitdijende steden. Hierdoor is een wereldwijd uniek artefact ontstaan, genaamd: ‘Urban Villages’. Deze voormalige dorpen zijn op een eigen manier geürbaniseerd en zijn zo uniek omdat ze een scherp contrast vormen met de rest van de steden, opereren als een schaduw staat, een levendig straatbeeld kennen, een semi-illegale status hebben, bestaan uit zeer smalle straatjes en kenmerkend zijn voor de verscheidenheid aan gebouwen en inwoners.
Tijdens deze avond gaan we dieper in op de urbanisatie van China en urban villages en zullen we diverse praktijkvoorbeelden aandragen van de Zuid-Chinese megapolis Shenzhen, waar we onderzoek naar dit fenomeen hebben gedaan.

Woensdag 21 april 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Dhr. I. (Ivo) Schalkwijk
20:00 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
I. (Ivo) Schalkwijk
I. (Ivo) Schalkwijk
Ivo Schalkwijk (1993) en Daan van Schaik (1990) – die elk een China-lezing voor hun rekening nemen – hebben voor hun studie regelmatig China bezocht. Met hun kennis van dit land willen zij graag anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China. Ivo’s nieuwsgierigheid en reislust bracht hem naar China. Hij was daar in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. Kort na zijn terugkeer besloot hij om terug te gaan en meer te leren over dit mysterieuze land. Ivo leerde de Chinese taal, onderzocht het Chinese vergrijzingsprobleem, organiseerde studiereizen naar China en ondersteunde Chinees-Nederlandse culturele uitwisselingsprojecten. Recentelijk richtte hij zich op het gidsen van kleine groepen mensen naar China. Zijn belangrijkste doelen: anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China.
Download Brochures
Compleet                          Muziek                          
    
Klik op de afbeelding om de betreffende brochure op te slaan op uw computer, tablet of telefoon.
 
Met dank aan onze Partners:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Gemeente Gooise Meren: https://gooisemeren.nl/
Gooi TV: https://www.gooitv.nl/
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
RABO Bankhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/
SAS Analytics and Solutions: www.sas.com/nl
Spant!: https://www.spant.org/