Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Muziek Academie

Muziek Academie

De afgelopen seizoen gestarte Muziekacademie gaat voortvarend verder. De ‘Meesterwerken uit de Romantiek’ worden belicht en er zijn workshops zoals ‘Zingen met plezier’ en een ‘Introductie in de klassieke muziek’. Nieuw zijn vier Zoom-cursussen die u thuis kunt volgen achter uw laptop. 

Zang- en stemontwikkeling OUD
Zang- en stemontwikkeling OUD
Cursuscode: AB100

Zingen met plezier. Een stem, wat kun je daar allemaal mee doen? Praten, roepen, zingen. Je lichaam is je instrument waarmee je je gevoelens uit. Je mimiek en houding bepalen hoe je stem klinkt. Zing je graag, maar weet je niet hoe of je durft nog niet, dan is deze cursus wat voor jou. Je leert op een praktische manier technieken waarmee je op een goede manier en met plezier je stem kunt gebruiken. Met elkaar zullen we dat oefenen aan de hand van een aantal met jullie uitgekozen liederen. De cursus is geschikt voor iedereen, koorervaring is niet vereist.

Meer informatie
Dinsdag 23 maart 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 70,00
Mw. K. (Karin) Kuijper-Bouwmeester
13:30 - 15:30
Locatie: Pastoraal Centrum Mariakerk (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Händel: Messiah 2, lijden en opstanding

Het tweede deel uit Händels fameuze ‘Messiah’ refereert aan het ‘Lam Gods’, het lijden en de overwinning op de dood. Dit deel past derhalve het beste in de Passietijd. De gekozen teksten zijn voornamelijk profetisch van aard: ze komen niet uit de evangeliën maar grotendeels uit het Oude Testament. Händel volgt subliem en zeer beeldend, met behulp van zijn lyrische en dramatische talent, de gang van Christus’ lijden naar de opstanding. In de lezing staan we stil bij de kernmerken van de stijl die componisten als Händel en Bach gebruikten om de tekst het volle pond te geven. In een nauwgezette reconstructie horen we het klankbeeld en de interpretatie die Handel voor oren had. Dit is het vervolg op het “Adventsdeel” 1 van de Messiah, dat Pieter Bakker in december 2019 presenteerde.

Meer informatie
Woensdag 31 maart 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Bakker
10:00 - 12:00
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Sjostakovitsj, de angstkunstenaar OUD

Volgens Stalin diende de Sovjetopera ‘gebruik te maken van de nieuwste middelen als het om muzikale technieken ging, maar moest het idioom ervan dicht bij de massa blijven, en helder en toegankelijk zijn’. Aan deze oproep uit 1936 kon Sjostakovitsj (1906-1975) niet altijd voldoen. Stalin liep weg tijdens de voorstelling en in de krant werd zijn muziek afgedaan als ‘chaos in plaats van muziek’. De revolutie van 1917, de burgeroorlog, het beleg van Stalingrad en de voortdurende onderdrukking maakten Sjostakovitsj bang. Een componist die schrijft voor de massa maar ook voor de elite. Zowel de tweede wals gespeeld door Andre Rieu als de radicale opera De Neus, zowel de filmmuziek bij The Gadfly als de hartstochtelijke strijkkwartetten zijn geschreven door een en dezelfde componist. Olga’s gitaar en de meest treffende muziekvoorbeelden begeleiden de lezing.

Meer informatie
Donderdag 15 april 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:30
Prijs: € 15,00
Mw. O. (Olga) Franssen
14:30 - 16:30
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Het verhaal rondom een rock song uit de sixties

De invloed van de popmuziek uit de sixties is groter geweest dan men destijds durfde vermoeden. Wat begon met eenvoudige 3-akkoordliedjes met een simpele tekst groeide uit tot concept­albums en zelfs rockopera’s. Veel van de songs uit die tijd zijn nog steeds te horen op de vele radiostations. Opvallend is dat juist die songs uit de sixties nu nog vaak gebruikt worden in reclameboodschappen. In de presentatie wordt ingegaan op een song uit de sixties die maar liefst drie keer nummer één werd in het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie
Maandag 19 april 2021
1 lezing van 1 uur en 15 min aanvangstijd 20:00
Prijs: € 12,50
Dhr. R. (Rinze) Tange
20:00 - 21:15
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Download Brochures
Compleet                          Muziek                          
    
Klik op de afbeelding om de betreffende brochure op te slaan op uw computer, tablet of telefoon.
 
Met dank aan onze Partners:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Gemeente Gooise Meren: https://gooisemeren.nl/
Gooi TV: https://www.gooitv.nl/
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
RABO Bankhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/
SAS Analytics and Solutions: www.sas.com/nl
Spant!: https://www.spant.org/